Klikkertræning - Lukke skuffer

Klikkertræning - Lukke skuffer

Snude på papir i hånden (dag 1)
Vi kørte træningen i ca 5 min ad gangen og ca 3 gange om dagen.

Vi startede på følgende måde:
Jeg holdt klikkeren i den ene hånd på ryggen. I den anden hånd (også på ryggen) havde jeg et stykke foldet papir og satte Aija foran mig.

Så tog jeg papiret frem på mit knæ og ligeså snart hun viste interesse for papiret, klikkede jeg med det samme og hun fik en godbid. Det gjorde jeg indtil øvelsen var lykkedes 5 gange.

Ved næste øvelse skulle hendes snude røre papiret, før det udløste ét klik. Hvis hun åbnede munden for at bide i det eller brugte poten, fjernede jeg straks papiret fra hende og tog det om på ryggen igen.

Det tog kun én dag (3 x 5 minutters øvelse), så kunne hun det hver eneste gang.


Snude på papir på skuffen (dag 2)
På dag 2 øvede vi at hun skulle røre papiret, som jeg havde sat fast på køkkenskuffen. Denne øvelse krævede noget mere af hende, men lykkedes også på én dag.

Ved den første øvelse vidste hun ikke, hvad hun skulle gøre og vi hjalp lidt (må man ellers ikke) ved at pege på papiret på skuffen og klikkede selvfølgelig med det samme, hun rørte papiret. Da det var lykkedes de første 4-5 gange, stoppede vi med at pege og så skulle hun virkelig tænke selv.

Hun lagde sig ned, gav hals, satte sig ned. Hun vidste ikke hvad hun skulle gøre, for at for klik-lyden og dermed godbiden.

Pludselig prøvede hun (der gik nok 2-3 minutter) at røre skuffen og vupti.. Kliklyd og godbid :)

Senere på dagen, da vi øvede igen startede vi med at hun blot skulle sætte snuden på papiret for kliklyd og godbid. Den var hun hurtigt med på. Nu skulle det så blive lidt sværrere... Nu skulle skuffen røre sig. Det var ikke nok bare at røre papiret. Dette voldte hende også store problemer og igen, vidste hun ikke hvad hun skulle gøre. Hun var super opmærksom på, om jeg tog min hånd ned i lommen for at hente godbid eller ej.

Derfor tog vi her godbidderne fra lommen og lagde oppe på selve køkkenbordet, så hun ikke skulle fjerne blikket fra området omkring skuffen for at holde øje med om der kom en godbid. Det hjalp for nu bevægede skuffen sig, når hun skulle tættere på godbiderne. (Det er desværre ikke helt iflg. klikkertræningens vejledninger, men det virkede at flytte godbidderne fra lommen og flytte dem op på bordet). Der skete dog nogen gange det er skuffen ikke rørte sig, når hendes snude rørte papiret og det udløste naturligvis ikke kliklyd og godbid.

Ved dagens sidste øvelse skulle skuffen naturligvis røre sig hver gang og når hun fik lukket skuffen helt i, blev hun belønnet med mange godbidder og klap :)

Så gik vi over til at hun først fik kliklyd og godbid, når skuffen var helt lukket. Det gik meget hurtigt og nemt, så kunne hun det.. Indtil nu har papiret hele tiden været på skuffen i vores øvelser.


Lukke skuffe uden papir (dag 3)
På dag 3 startede vi med at fjerne papiret fra skuffen.. Og så gik vi i stå. Aija vidste overhovedet ikke hvad hun skulle gøre. Så efter et par minutter besluttede vi at hjælpe lidt igen. Vi "prikkede" til skuffen, hvorefter hun hurtigt fangede hvad hun skulle. Dog startede vi forfra.

Det vil sige snude på skuffen et par gange. Klik. Godbid. Derefter at skuffen skulle røre sig. Klik. Godbid. Og til slut at skuffen skulle lukkes helt før klik og godbid.

Omkring middagstid skulle vi i dag have ryddet op i skufferne og flyttet lidt om på hvor tingene skulle ligge.. Vupti... Aija kom helt af sig selv og lukkede skufferne. Og ofte når vi kun lige havde åbnet dem. Det var ret sjovt og vi var klar med kliklyd og godbid hver gnag. Så dagens øvelse 2 gik helt af sig selv. Dejligt sjovt.

Til den sidste øvelse på dag 3 fik vi optaget at hun lukker skufferne. Se video´en nedenunder.

Vi mangler dog lige lidt endnu. Hun kan lukke skufferne ved at vi peger på skufferne og siger "Luk skuffen". Dog kun når vi er op til ca 2-3 meter fra, men det må være lidt øvelse en gang imellem, når vi sidder i stuen og peger ud i køkkenet og siger "Luk skuffe" :D

Vi er ret stolte, men samtidig overrasket over, at der ikke skal mere til. Så der kommer helt sikkert flere ting hun skal lære ved hjælp af klikker-træning.

Automatisk lukke skuffer
Nu er det efterhånden blevet til at Aija kommer løbende ud i køkkenet hver gang hun kan høre en skuffe blive åbnet, så nu er vi igang med at øve, at hun skal have kommandoen 'vente', og først derefter må lukke skuffen når siger vi 'Luk skuffen'.

Video: Aija lukker skuffer